Sunday, 1 May 2016

Borak setahun sekali

Assalamualaikummmm..haii haii haii

Lamanyaa tak update blog. nak mula dari mana pon dah tak reti hihi
kembali bersiaran untuk 2nd entry 2016. hambik kau ni kira update half year sekali ke ape haha. gilaaaa lama sangat tu. Banyak nak cerita ni tapi semua dah basi :D ..

Mana ntah perginya azam nak update blog hari hari tu. Azam berlalu bersama dengan angin bayuuu membawa diriku. kikihkihh

Life macam biasa senantiasaaa bz mengalah kan PM. Rosmah pon tak bizi macm iols tau. Alhamdulilah sekarang bizi skit2 dengan perniagaan makanan meatball. Produk melayu muslim. Halal dan tanpa was was. Dapat banyak good feedback. Dahla orang melayu punya produk kan pastu sedap plak tu. Tak cukup tangan nak handle permintaan dekat Manjung ni. Okayh tu kita cerita lain lah. buat special entry. tapi tapi nanti tu tak tau bila :D stay tunee yea




 
Tempek sikit bentuk bebola daging kite tu hehe..buat bakso sedappp baq hang! mak mertua lalu kt belakang tak nampak dahh
ehhh..siapa suruh lalu kat belakang kan :P


Yang ni kisah si Ammar budak bushuk masham mama :)
Ammar alhamdulilahhh sehat membesar bagai juara. banyak akai dah. sekarang ni dah nak memanjat je kerja nya. pantang lepa! hihi..Incoming June dah nak masuk setahunn. alahaiii cepatnyaa...


 


Okayh laaa nanti kita sambung update lagi yaaa.. bye!

I is bizi. Selfie pon sempat dalam kereta jee ngehngehngeh

Wednesday, 13 January 2016

Ammar 1st solid food

Cerita basi lagi sekali hehehe.. start bagi Ammar makan bila dia dah nak masuk 6 bulan.
cuma awal 3hari jela takla ngam ngam 6 bulan tu. tak kuasa plak nk ikut tepat tepat kihkih
tapi pada asalnya ikut kan hati nak kasi makan lambat lg. biar dia membesar dulu dgn jayanya tanpa makan. tp kesian pulak kan. haippp ikut mama yg malas ni kesian anak tau hahaha..
lagipun Ammar dah start mengagau nak makan bila tgk orang lain makan. sebelum ni dia takde pon cmtu tau. rilek je. tp sekarang nampak je orang makan mulut tu cm menguyah je. Awas yea laju je kaki tu tolak walker dtg buat muka kesian plak tu. hahaha..last bila tak dapat termenung jee.

Tak tau nak kasi makan apa memula tu. last2 decide masak bubur nasi plain with carot je. masak nasi dgn penuh kesabaran sbb makan masa hampir sejam lebih nak tunggu nasi tu betul betul kembang. untuk baby kalau boleh jangan letak garam atau serbuk perasa. kecik lagi. lagipun baby bukan tau rasa pon. dia makan je. hehehe teori aku konon tak nak bagi anak tu memilih sgt. ko makan je ape mama masak tau Ammar hahaha..


Eksited sangat tau dia bila kita nak bagi makan tu. tangan tu nak mengepak je hahaha..rilek Ammar sabar sabar..kita baca doa makan dulu hihi



 
 
Kesabaran Ammar tercabar bila mama baca doa panjang sangat hahaha..

Untuk pertama kali Ammar makan banyak tau! nak habis dekat semangkuk.
tapi sebab 1st time kan so takut jgk nak bg lagi. kalau iktkan mulut dia bukak je bila halakan sudu tu ke mulut.


 
Tak sempat nak ambil gambar sebab anak dah eksited sangat. bila dah habis baru teringat hehehe..
Alhamdulilah..pandai anak mama makan.

So far dah pernah try bagi bayam with bubur nasi dan ikan bilis. lagi satu pernah bagi Ammar bubur nasi blend dgn sup ayam. dalam sup ayam ada sawi carot and kentang. tapi dia mcm kurang sikit la. ingatkan tapi bila cikpah rasa sedap je hahaha. mungkin belum lagi sesuai nak kasi ayam or ikan kot. hmm entah la. kita try lagi bulan depan yea Ammar.

Ada sekali tu aku ter blend skali halia yg dalam sup ayam tu. pastu bila Ammar makan dia buat muka pelik. eh asal plak dia ni bila aku rasa alamak ada halia hahaha..nasib la Ammar tak jd apa apa takut jgk sakit perut ke apa kan..takut nak bgtau asraf kalau tak habisla kena bebel sedas berdas das hahaha..

Buat masa sekarang ni peberet dia bubur nasi dgn carot je la. memang makan banyak. pernah jugak buat bubur nasi sahaja ponnnn dia suka.takpelah nak asalkan awak bahagia hihi..

Bila kenyang makan hati pon senang. tido pon lenaaaaa



Sekian..Ok baiii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...