Saturday 12 December 2015

Resepi mudah donut gebu

Dalam entry lepas cerita sepupu cikpah datang kan. esok nya dorang nak makan donut plak.
makan sesaja kalau duk rumah ni. mana la tak gemuk haha..Asraf tu dah la kecik. haishhh kena jaga makan kalau tak memang cikpah ni nampak besar. beza sangat dengan saiz suami. padahal I tak la gemuks sangat hahaha.

Ok ok back to our story, dorang ni (read:sepupu I) memang dah lama teringin nak makan donut yg mak buat. mak cik pah ni berniaga tau pagi pagi, ada jual nasi lemak, donut, burger sambal etc etc lah. so donut antara kuih yang laku jgk. kat sini I nak reveal resepi mak yg bertahunnnn buat donut. senang giler. resepi rahsia ni tau :p

Ok first sekali kena prepare bahan bahan. Bahan bahan nya ialah eh kita main agak agak je tau. sebab chef utama ialah MAK. cikpah tengok dan jadi penyebok je hahaha. pastu eksen kemain dengan sepupu cakap senang jeee pastu 'eh goreng kena mcm ni' pastu 'korang salah pegang ni nanti donut tak cantik' hahaha kemain lagi ckp je banyak buatnya tidak ponn kahkahkah.

Bahan Bahan

Tepung gandum
Yis kering (kami guna Mauripan #abaikanEjaan)
Planta
Sedikit air

Mula mula sekali masukkan yis kering, planta dan air semua lah sekali then gaul uli sebati. Bancuhan tepung pastikan lembik tau. kalau tak lembik means kira tepung tu akan melekat lekat (sticky) la kt tangan. jangan risau nti donut korang tak lembik pon. uli dan terus uli. buat donut ni kena banyak guna tepung kalau tak adunan tu melekat je dengan tangan. so bekas yg di gunakan pon pastikan tabor tepung dulu.

Lepas tu rehatkan doh dan letak dalam bekas tertutup. biar sebentar.

Dalam beberapa minit mungkin 5-10 mint kot?haha. uli tepung tu semula dan angkat tepuk tepuk dan jadikan doh tu bersedia untuk jadikan donut. kami guna acuan. so tekap je dan dapat bentuk cantik tau :)

Donut_gebu

Dah siap main tekap tekap bersama acuan, susun dalam talam yang dah si lumurkan dengan tepung. so biarkan donut tu naik kembang semula. lepas tu boleh goreng. gaul dengan gula dan makan. Yeayyy siap!!

Donut tengah goreng
tips: jangan biar terlalu lama atas talam tau over kembang dan susah nak angkat utk masuk dalam kuali. so bila nak goreng tu talam dekatkan dengan kuali. nanti donut korang akan cantik je.takde herot herot. hehe dan tangan kena gaul dengan tepung tau. nanti tak la melekat bila pegang :)

Kalau follow resepi ni nescaya donut korang akan gebu gebas serius tau. tak percaya try la.  I tak tau la mana pergi gamba donut yg dah siap nanti kalau jumpa I tepek sini.

Makan panas panas bersama teh O panas plus dengan family members, Perghhhh heaven!

Ok tu jela resepi ringkas yang sangat sangat ringkas dr saya. maaf yea kalau yg tak paham tu hehehe. boleh je tanya kt mana yang tak paham tu.

Ok bai












No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...