Tuesday 27 October 2015

Masak lemak pegaga dan udang

Bila update je masak lemak. Bila masak lemak je update hahaha.
I masak jugak lauk lain okayhh tapi lauk yg lain lain tu lupa nak tangkap gambo.
Semalam masak kari kambing tapi lupa nak snap lain kali kita share sini.

Bila masak lemak je tangkap gambo. Bila tangkap gambo je masak lemak haha gituu la.
eh tak kira nak letak jugak kat sini padahal masak lemak je pon hihi

Kejadian masak memasak ni biasa la hari weekend tapi bila time rajin tu balik keje pon masak jugak. Lagipun ada lebihan ulam pegaga sebab sekarang kan tengah konon konon nak amalkan petua air pegaga tuuu.
So stok pegaga memang ade jela kt rumah.
Nak tau rahsia awet muda klik sini rahsia ulam pegaga :)

Sinsing lengan bersilat cong ceng cong ceng siap masak! hamboii hebat sgt bunyi tu haha
nasibla dapat suami tak cerewet. makan jela sedap ke tak sedap ke telannn.
Janji kenyang. Eh tapi yg ni kompom sedap tau siap tambah tambah gitu.

Malas nak sembang lebih jom tgk resepi. mudah je ni

Bahan bahan

Ulam Pegaga
Santan
Udang - Cikpah ada udang siap kopek amik segengam
1 batang serai
Cili Padi - Ikt korang nak pedas mane. Cikpah amik dalam 10 mcm tu.korg nak pedas ejas ejas
Bawang - Cikpah guna bawang besar je senang nak kopek.amik sebelah
Kunyi hidup - lebih kurang seinci

Cara Cara

Memula tu tumbuk semua cili padi dengan kunyit sampai lumat then masuk bawang tumbuk lagi. Nak blend pon boleh jugak tp tak sedap la. Tumbuk jela kena rajin sikit yea.
 
Lepas tu titik serai dan kaut semua bahan dalam lesung batu masuk dalam periuk, Iols guna kuali je lagi senang nak kacau. Masak lemak ni kena kacau slalu jangan sampai pecah minyak tak sedap nanti tau plus tak cantik hehehe.





resepi_masak_lemak_pegaga
Kuali memang kaler hitam bukan sebab hitam tak gosok :P


Nak bagi sedap lagi masuk air sikit dalam lesung tu gaul guna anak lesung masuk air dlm kuali. orang tua tua kata air lesung tu buat penambah perisa

resepi_masak_lemak_pegaga
 
 
Masuk kan pati santan dan sedikit air utk menjadikan kuah. Lepas tu masuk ulam pegaga dan kacau sehingga mendidih. Akhir sekali masukkan udang. agak agak batang pegaga dah lembut, tutup api cenggg siap!

Boleh hidang pastu makan dengan nasi panas dengan kicap. Yummy sedappp :D



resepi_masak_lemak_pegaga
dah siap!!


resepi_masak_lemak_pegaga
Zoom sikittt

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...