Thursday 7 August 2014

UDANG MASAK LOMAK CILI PADI



Sebelum raya hari tu teman mak ke pasar untuk beli daging. biasala untuk persiapan raya. ramai sangat orang beratur untuk dapatkan daging. situasi yang sama setiap tahun macam gitu la.

 

Sekali ternampak udang harimau.besar.sedap kalau buat masak lomak kan. penah jugakla buat masak lemak sebelum ni. tp biasanya masak lemak ikan je. try2 jadi kauu.sedap lak tu haha. suami makan bertambah tambah nasi. kembang kuncup hidung akak hahaha

 

ok cara nak buat senanggg sangat. pejam mata pon boleh buat. amboi eksyen sangat ni kak pah haha.

 

 

RESEPI
 

Udang ½ kg (untuk 3 orang makan)

 

bahan tumbuk

 
1 batang serai

7 biji cili padi (nak pedas letak banyak lagi)

 1 biji bawang besar

2 biji bawang putih

1inch kunyit hidup (suka letak kunyit hidup dr guna serbuk kunyit.wangi je)

 

santan

2 keping asam keping (if tak suka rasa masam letak satu keping dah ok)

kacang buncis

 

 

cara-cara

 
Panaskan periuk..letak minyak sedikit untuk menumis sikit je.letak banyak nanti gulai lemak kite tak cantik. ada setengah orang tak menumis untuk masak lemak tapi akak tumis sikit sbb bila tumis bau wangiiiii je. tumiskan bahan bahan tumbuk tadi..masukan serai yg dh ketuk. masukkan santan..sentiasa kacau je tau jangan bg santan tu pecah minyak.lepas tu agak agak dah nk masak lemak tu masukkan udang dan asam keping.kemudian masukkan kacang buncis.agak agak udang dah masak tutup api.siappppp

 

Senang je kan.dulu sebelum kahwin rasa macam susahnya nak masak tapi sekarang bila dah stat masak. senang je sebenarnya malas dgn rajin je hehe..try la korang sedap tau. suami mesti suka bila isteri masak sedap.kembang hidung seminggu haha J

 



 
Udang Harimau Masak Lomak Cili Padi


2 comments:

  1. sodapnyoooo

    sy memang suka masak2 lemak ni... tp takleh slalu.. kolestrol banyak... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaa..memg xleh makan selalu.tp ni la lauk yg slalu sy masak senang dan sedap :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...